Ginklų grožis / "Ginklai ir Grožis" - Verslo Klasė
Sveikas atvykęs į topzone.lt!
Jūs esate NEprisijungęs. Jei norite naudotis visomis forumo galimybės, Jums reikia užsiregistruoti. Registracija yra labai paprasta, greitai ir svarbiausiai nemokama!
Prisijunk dabar ir naudokis visomis topzone.lt forumo galimybėmis. Prisijungęs galėsi:
Skaityti ir rašyti visuose topzone.lt forumuose.
Gauti ir siųsti asmenines žinutes, su kitais nariais bendrauti el. paštu ar skype.
Užduoti rūpimus klausimus, kuriuos atsakyti padės kiti diskusijų dalyviai.
Ginklų grožis / "Ginklai ir Grožis" - Verslo Klasė -
2007-08-16, 15:23
Citata:
Kartą apsidairiau ir supratau, kad visi mano pažįstami, draugai ir giminės namuose turi kokį nors ginklą. Žinoma, didžiąją arsenalo dalį sudaro ginklai, kuriems nereikia specialaus leidimo – pneumatiniai, šratiniai ir dujinai pistoletai bei revolveriai, oriniai šautuvai ir lankai (ne šiaip iš kreivo šakalio sulenkti, o gražūs ir brangūs pirktiniai). Keliolika turi įvairius medžioklinius šautuvus, o keli – savigynai įsigytus pistoletus, daugiausia "beretas" ir "makarovus".
Ginklų daug, bet niekas nešaudo. Žinoma, aš nekalbu apie gana retas kriminalines istorijas. Sakydamas "nešaudo" galvoju apie miestelių šaudymo čempionatus, būrelius mokyklose ir gal dar išlikusius mokyklinius tirus, šeimyninius turnyrus, savaitgalius, praleistus stende ar šaudykloje... Ne, niekas nešaudo. Specializuotose interneto forumuose (net ir tų nėra daug) koks pusmetis klajoja trenerio kvietimas ateiti ir pigiai (šovinys – nuo 50 ct) pašaudyti. Neina...
O kas vyksta? Į visas tris Vilniaus šaudyklas (o štai Lenkijoje kiekviename miestelyje po dvi, ir pyškina ten lenkai nesustodami) savaitgaliais ateina keliasdešimt mėgėjų. Medžiotojai su savo ginklais lyg ir medžioja, o panorėję pasiima medžioklės lapą ir retkarčiais pasitreniruoja laukuose. O kiti? Pneumatiniai pistoletai kartais ištraukiami sodybose ir jais pašaudoma į popieriaus lapą, vadinamą taikiniu. Dujiniai pistoletai dulka stalčiuose – jie parodomi, kai susirenka svečių. Tiesa, jei šeimininkai nepamiršta nupirkti specialių šovinių, su jais saliutuojama Naujųjų Metų naktį. Koviniai ginklai nerodomi niekam ir tik patys įžūliausieji patikimiems draugams pasiūlo vieną kitą kartą pykštelti į butelį. Vienintelis man žinomas lankininkas tais metais, kai ginklą įsigijo, kelias dienas stovyklavo miške ir treniravosi. Kiek žinau, po to karto lankas nebebuvo naudojamas.
Aš savo šaudyklę, vaikystės svajonę, pneumatinį pistoletą IŽ-53M "Baikal" eksploatuoju irgi ne taip intensyviai, kaip norėčiau. Tampausi jį į visas iškylas – su ekipuote – taikiniais iš "Oksalio", dviem šovinių dėžutėm ir flomasterių rinkiniu – skylėms taikinyje žymėti. Bet šventės niekuomet nebūna – kelias minutes šaudo visi, paskui lieku aš ir keli vaikai, dar vėliau – tik aš. O vienam šaudyti neįdomu.
Galų gale išvargintas ignoravimo ir per mažos kulkos kinetinės energijos (pneumatiniame pistolete – tik 6,3 J) užsiregistravau į parengiamuosius ginklo valdymo kursus, juos gana sąžiningai lankiau, per pūgą klampojau į buvusią "Dinamo" šaudyklą laikyti šaudymo įskaitos, artimiausiu metu tikiuosi nesusikirsti per egzaminą policijoje ir po visko dar važiuosiu Rygon pirkti pigaus pistoleto. Projekto tikslas – susirasti bendraminčių ir nelabai pajėgių – mano lygio – partnerių, kad su jais laisvalaikiu pašaudyčiau.
Bet, be numatytų tikslų, gavau dar vieną bonusą – aš sužinojau, kodėl lietuviai ginkluojasi, bet nešaudo.
Savigynos kursuose tik dvi paskaitos sukėlė kursantų diskusijas – būtinosios ginties ribos ir ginklo naudojimo sąlygos. Kalbėdami apie būtinąją gintį, ramūs piliečiai transformuodavosi į XIX amžiaus JAV Laukinių Vakarų gyventojus. Arba persekiojamus Rusijos bankininkus. Degančiomis akimis jie piktinosi įstatymo nuostatomis, neleidžiančiomis nedelsiant nušauti visų keliančių grėsmę žmonių. Atrodė, kad juos kasdien puola paslaptingos gaujos, nes klausimai dėstytojui būdavo formuluojami daugiskaita: "O jeigu jie artėja – vienas su peiliu, kitas su beisbolo lazda, o kiti šiaip agresyvūs, ar man vis tiek reikia paleisti įspėjamąjį šūvį?" Na, bet mano ironizavimas neetiškas – gal viskas taip ir vyksta...
Ginklų laikymo taisyklės būsimuosius šaulius smarkiai nuvylė:
- Dėstytojau, o galima draugui duoti pašaudyti?
- Negalima.
- O žmonai?
- Jei ji neturi leidimo, negalima.
- O vasarą ant "maikės" galima nešiotis dėklą su pistoletu?
- Negalima.
- Ar galima ginklą nešiotis po švarku?
- Jei švarkas užsegtas, o ginklo nesimato – galima.
- O galima ginklą laikyti automobilyje?
- Jei jo nesimato – galima.
Po tokių dialogų pradėjau nujausti, kodėl šie žmonės nusprendė įsigyti ginklą. Gaila, bet teko nenoromis įžeisti savo bendrasuolį, kad dar aiškiau suvokčiau tautos santykį su ginklais. Įžeidimas toks – jis ilgai, bet nenuobodžiai pasakojo apie savo būsimo "Glock 19" savybes. Vienas didžiausių pranašumų, kurį ypač akcentavo pasakotojas, buvo pistoleto grožis. Kai jam priminiau ką tik išgirstas taisykles ir paklausiau, kam tas grožis, jei jo niekas nematys, pašnekovas liūdnai nutilo. Po pertraukos supratau – sėdžiu vienas. O juk mes galėjom susidraugauti, kartu važinėti į šaudyklas, draugauti šeimomis ir per Kariuomenės dieną Sereikiškių parke apžiūrėti ginkluotės parodą...
Atsimenat tas parodas? Jos vyksta kariuomenės bendravimo su visuomene dieną. Į Sereikiškių parką suvežama technikos, ginkluotės, pastatoma palapinių, galima įlipti į automobilius. Smagu. Visi pramogauja, tik kareiviai, kuriems reikia smalsuoliams paaiškinti, kuo skiriasi automatiniai šautuvai "M-14", "M-16" ir "G-36", stovi nebylūs. Dabar aš suprantu – ten renkasi ne militaristiškai nusiteikę smalsuoliai, o estetai, vertinantys retą galimybę pasidžiaugti ginklų grožiu. Kaip gėlėmis.
O galutinai savo teorija įtikėjau po gana neseno atsitikimo. Kažkuriame miestelyje savivaldybės šventės metu kauštelėjęs svečias išsitraukė ginklą. Apstulbę pobūvio dalyviai nepatikėjo, kad pistoletas kovinis. Svečias įrodė – nešaudydamas, beje, – kad pistoletas tikras. Visuomenės reakcija buvo standartiškai pacifistinė – "nubausti, atimti, pasodinti". Tačiau aš, suvokęs mūsiškių ginklinį mentalitetą, tegaliu tik užjausti nelaimėlį: juk tai tokia neteisybė, kai niekas nemato dizaino tobulybės – kovinio ginklo!
Taip, aš įsitikinau – lietuviams ginklai reikalingi ne šaudyti, o gėrėtis ir viešai demonstruoti.
Jūs paklausite – na, ir kas? Aš atsakysiu šitaip: na, ir nieko. Tai tik kultūrinės antropologijos faktas. Islandai valgo supuvusius ryklius. Ramiojo vandenyno salų gyventojai tiki, kad naktimis žmonių šešėliai tampa gyvomis būtybėmis, idealiais šeimininkų antipodais. Rusai nori, kad juos visi mylėtų. Lietuviai mėgsta ginklus, bet nemėgsta šaudyti.
Ernestas Parulskis
"Verslo klasė"
Citata:
Gaila, bet teko nenoromis įžeisti savo bendrasuolį, kad dar aiškiau suvokčiau tautos santykį su ginklais. Įžeidimas toks – jis ilgai, bet nenuobodžiai pasakojo apie savo būsimo "Glock 19" savybes. Vienas didžiausių pranašumų, kurį ypač akcentavo pasakotojas, buvo pistoleto grožis.
Prisiminiau įdomų straipsnį, kurį prieš kelis metus rašė VK. Kaip žmonės perka ginklus dėl grožio.
Aš kai pamatau, kad kas Glock yra nusipirkęs, tai man iš kart į galvą ateina mintis, kad gal jis koks gėjus su plastikiniais vaikų ginklais žaisti.
Koks jums ginklas labiausiai patinka, o gal jau jį turit?
Man tai labiausiai patinka Colt M1911 .45 ACP kalibro. Daug smagesnis .45, nei paprastas Glock ar Makarov su 9mm. na ir turbūt didžiausias kalibras kokiu tik esu šaudęs.
ne kartą esu laikes legendinį rusų ginklą Kalashnikov'a AK-47.
Deja neteko iš jo šaudyti, bet daiktas ten jau rimtas.
Nieko nebijo tai ne kiti išlepinti automatai, ar sniegas ar vanduo, valyti praktiškai nereik ginklas tikrai tvirtas ir geras, man jisai ir gražus
Lyderystė – tai sugebėjimas įkvėpti žmonėms pasitikėjimo, kai jie stebi tavo reakciją, esant problemoms. Jei tu kontroliuoji situaciją – jie irgi ją kontroliuoja. Tom Landry – futbolo treneris
Na kai tiktais pradejau zaist su pc nuo 8 metu labiausiai pamegau thompsona (tommy gun) ir man jis vistiek isliko mylimiausias. O is siuolaikiniu ginklu net nzn sunku pasrinkt
Colt 1911 zaibys! Niekada nesuprasiu, kodėl JAV armija juos pakeitė į bobiškus, užsikertančius skardinių atidarytuvus M9.
Taip ir nesuprantu, kodėl JAV atsisakė XM8 ir užsakė dar 1mil M4. Vokiškas, kokybiškas ir patikimas. O kad kariai skundėsi jog jiems ginklas išvaizda nepatinka, tai jau didžiausia nesamonė
Dar HK416 geras. Šituos nors 1st SFOD-D (Delta Force) nusipirko.
M9 naujesnis ir tipo tobulesnis, bet tik 9mm, todėl ir pakeitė. Dabar visi naudoja 9mm Britų SAS Sig Sauer 9mm, o amerikiečiai berret M9 9mm. 9mm kulka yra tikras šūds, vieną pataikius į korpusą visiškai ji nemirtina yra, bet pistoletas tik antrinis ginklas, todėl jie dabar ir naudoja 9mm, kad patys negautų rikošeto ir kad nesužeistų įkaitų ar pan. britai naudoja double tap, kai šauna iš kart dvi kulkas, tai vistiek nudaužia beleką, dvi iš kart paleistos, o amerikiečiai išvis į korpusą dvi kalą ir dar vieną aukščiau tipo į galvą.
Na o nusikaltėliai ir toliau naudoja M1911 ar H&K USP .45ACP savigynai, nes pistoletas jų primary weapon, todėl ir optimalaus kalibro .45ACP jama. paprasta kariuomenė vistiek primary weapon rifle kažkokį naudoja, o pistoletas reikalingas, tik jei užsikerta pirmas ginklas ar dėl kažkokios priežasties negali naudot savo pirminio ginklo... todėl tokie ir šūdini dabar 9mm...
Gauna koks negras ginklą, tai ir šaudo į visus gatvėj, kaip koks orangutangas su pistoletu...
baltieji naudoja tokius ir su jais nesišaudyt kaip negrai daro vidury gatvė, o savygynai visus nešiojas. Per exploer rodydavo laidą, kurioj žurnalistas infiltruodavos į visokias nusikaltėlių grupuotes, kurios ginklus pardavinėja, narkotikus ar šiaip anglijoj kai futbolo "sirgaliai" būna, kurie važiuoja pasimušt už savo komanda. Tai ten nieks praktiškai su 9mm net neprasideda. visi turi H&K .45ACP ar net Desert Eagle .50AE o geriausiai vienoj laidoj, irake ar pan. patys nusikaltėliai davė uziką savigynai, kai jau galvojo, kad savas.
Laida gal vadinasi "Ross Kemp On Gangs " ?
Mates kelias laidas , bet ten truputi nesamone , labai saliskos tos laidos ir dar priedo vertimai nesamoningi kai vercia is kitu kalbu isvercia jie kaip tik nori , kad jiems butu patogiau . Youtubeje yra situ laidu , kai dare apie Maskvos skinheadus tai ten versdami nusipezzejo visikai ...
O cia mano ginkliukas :
Na jis dujinis , bet visgi ...
As tai galvoju kitas mano ginklas bus Walter p99 arba p22 ...
Intel 2500K + Prolimatech Megahalems + 2x Nexus PWM || ASUS P8P67 MB ||Corsair XMS3 8 GB RAM|| 128Gb Crucial C300 SSD + Western Digital 500 Gb RAID || Gigabyte 7970 GHz Edition || Chieftec 850W PSU || In Win Dragon Rider Full Tower Case || DELL U2711 2560x1440p